Een nieuwe werkelijkheid schilderen

We kunnen net als schilders onze gedachten in beelden vormgeven. Het mooie hiervan is, dat als het je niet bevalt wat je geschilderd hebt, of het niet geworden is wat je ervan gehoopt had, je een innerlijk vermogen hebt om jouw schilderij opnieuw en met een frisse blik te schilderen. Dat is je eigen werkelijkheid creëren.

Bij de meeste mensen werkt het zo dat hun gedachten bepalen hoe ze zich voelen en op welke manier ze hun wereld vormgeven. Door welke bril kijken ze. Gedachten en gevoel wordt vaak als hetzelfde gezien maar dat is het niet. Gedachten zijn zeg maar spiegels die ons laten zien wat er in ons hoofd omgaat. Dat is dan onze werkelijkheid. Gevoel wordt gevoed door ons denken. Eerst de gedachten en dan het gevoel.

Uit onderzoek blijkt dat jij en ik elke dag zo’n 60.000 automatische gedachten hebben, en meestal zijn dat niet de meest positieve. Deze gedachten komen voort uit ervaringen die je in je leven meemaakt of meegemaakt hebt. Ze bepalen in belangrijke mate hoe je standaard reageert op situaties. De kwaliteit van je gedachten is dus enorm belangrijk. Het simpelweg tegen jezelf zeggen dat je gelukkig bent, en dat nou maar vaak genoeg herhaalt, zou moeten maken dat je je leven ook als gelukkig ervaart. Dat is makkelijk gezegd, en in theorie klopt het ook, maar de praktijk is toch wat weerbarstiger.

Uiteraard kun je sturen door telkens weer bewust te zijn van je negatieve gedachten of hetzelfde verhaal dat zich in je hoofd afspeelt. Maar dat is een hoop werk! Ik weet uit eigen ervaring dat het wegstoppen of negatieve gedachten vervangen niet werkt. Dat is hetzelfde als zaken onder het tapijt vegen: uiteindelijk komt het toch weer tevoorschijn en meestal ook nog heviger dan daarvoor. Dat maakt dat je met een gevoel van onvrede of niet vooruitkomen in het leven rondloopt, wat weer zorgt voor meer negatieve gedachten. Het ronddraaien in cirkeltjes en de neerwaartse spiraal is begonnen.

Het goede nieuws is dat die cirkel doorbroken kan worden. Trauma’s, nare ervaringen en overtuigingen uit het verleden kunnen een nieuwe en rechtmatige plek in je leven krijgen, waardoor ze niet meer op de voorgrond staan en je leven bepalen. Dat schept enorm veel ruimte voor de leuke dingen. Met makkelijke oefeningen kan iedereen leren hoe je een nieuwe werkelijkheid kunt scheppen. Letterlijk zoals schilders dat doen: bevalt je iets niet, dan maak je gewoon iets nieuws. En dit kun je eindeloos opnieuw doen net zolang tot het je bevalt.

Of zoals Vincent van Gogh gezegd heeft

“Kleur in een schilderij is als enthousiasme in het leven.”

Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn, want niets is enkel zwart-wit.

Deel bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp