Of het leven zin heeft?

Of het leven zin heeft?

Deze vraag kwam ik laatst tegen. Geïntrigeerd door deze ongebruikelijke gedachte las ik verder. De vraag werd gesteld door acteur Peter Faber. Hij liet de vraag volgen door de de wijze woorden dat het leven is wat jij ervan maakt. Het leven heeft van zichzelf geen zin; het leven vraagt welke zin jij eraan geeft. En dat kan van alles zijn.

Door de vraag om te draaien laat hij mensen nadenken over hun leven. Stilstaan bij wat is en je afvragen wat zinnig is in je leven. Zingeving is niet voor niets een werkwoord. Dat betekent dat je er wat voor moet doen want anders eindig je met een leven waarin niets gebeurd, er geen dromen worden waargemaakt en een leeg en onvervuld gevoel overheersen. Dus zijn vragen als: wat is het allerbelangrijkste in mijn leven, waarvoor kom ik mijn bed uit, waar word ik blij van, waar doe ik het voor zeer belangrijke vragen die je jezelf geregeld moet stellen. Elke zoveel maanden even een evaluatie met jezelf houden en kijken of je leven zin heeft op de manier waarop je het nu leeft. Hopelijk ben je op de juiste koers, anders moet je bijsturen en bijstellen om het leven te realiseren waar je naar uitkijkt.

Tot besluit zegt hij dat het leven ook hard, gemeen en onvoorspelbaar kan zijn, maar dat het wel het mooiste is wat er is. En zolang dat laatste waarheid is, dan ben je op de goede weg en heeft het leven zin! Je hoeft jezelf alleen maar eenvoudige vragen te stellen om het werkelijkheid te laten worden.

Deel bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp